Добре дошли! Влезте или създайте нов профил!
VarroMed - дисперсия за кошери за медоносни пчели

VarroMed - дисперсия за кошери за медоносни пчели

Код на продукта:В02689
Наличност:В наличност
Цена: 55,00лв
Кол-во:  

Активни субстанции: Всеки ml съдържа:

  • Formic acid - 5 mg
  • Oxalic acid dihydrate - 44 mg (еквивалентни на 31,42 mg oxalic acid)
  • Ексципиенти: Цвят карамел (E150d)

Видове животни, за които е предназначен ВМП: Медоносни пчели.

Терапевтични показания: Лечение на вароатоза (Varroa destructor) при колонии на медоносни пчели със или без пило. 

Противопоказания: Да не се използва по време на медосбор.

Доза и начин на приложение:Употреба в кошери. За накапване върху пчели в заети пчелни пространства на плодника. 

Дозиране: Разклатете добре преди употреба. Дозата трябва да бъде коригирана внимателно спрямо размера на колониите (вж. таблицата за дозиране). Определете размера на колониите и броя на заетите пчелни пространства, които трябва да се третират, и изберете правилното количество от необходимия продукт. Прилага се следната схема на дозиране: 

Брой пчели 5 000 – 7 000  7 000 – 12 000 12 000 – 30 000 > 30 000
VarroMed (ml) 15 ml 15 до 30 ml 30 до 45 ml 45 ml

Употребата на VarroMed при горната схема на дозиране се прилага само за кошери с вертикални рамки, които могат да бъдат достъпни отгоре, тъй като третирането на пчелите при други видове кошери не е проучено.
Многодозовата опаковка има разграфена скала за точно дозиране.

Честота на третиране: Може да е необходимо многократно прилагане на VarroMed за пролетно и есенно третиране на интервали от 6 дни. Многократното прилагане трябва да се извършва само според показанията съобразно изпадането на акарите в съответствие със следната таблица:

 

Сезон Брой приложения Праг за първото третиране Повторно третиране:
Пролет 1 или 3 Третирането трябва да бъде извършено в началото на сезона при увеличаване на популацията на колонията и когато естественото изпадане на акари е повече от 1 акар на ден. Третирането трябва да се повтори още два пъти (при максимум от 3 процедури), ако на дъното са открити повече от 10 акара в рамките на 6 дни след първото третиране (максимум от 3 процедури).
Есен 3 до 5 Третирането трябва да бъде извършено възможно най-скоро през късно лято/ранна есен при намаляване на популацията на колонията и когато естественото изпадане на акари е повече от 4 акара на ден.

Третирането трябва да се повтори два пъти през 6 дни.

Третирането трябва да се повтори още два пъти (при максимум от 5 процедури), ако на дъното се откриват над 150 акара (колонии от втората година) или над 90 акара (нуклеусни колонии през първата година) в рамките на 6 дни след третото прилагане.

Зима (без пило) 1 Третирането трябва да бъде извършено в началото на периода без пило в кошери, заразени с акари вароа. Не е приложимо (само еднократно третиране).
 

Съвет за правилно приложение:
 Време на прилагане: продуктът трябва да се използва най-вече по време, когато пчелите имат ниска активност на летене (късен следобед, вечер). Тъмнината улеснява разпределянето на продукта между пчелите. За да се избегне предозиране на отделни пчели, трябва да се внимава VarroMed да бъде приложен равномерно върху пчелите, особено при зимно струпване. VarroMed не трябва да се използва по време на медосбор или когато в кошера са поставени магазини.

Преди употреба продуктът трябва да бъде с температура от 25 до 35 °C и да се разклати добре.
Препоръчва се да се премахнат восъчните мостове между горните летви на рамките преди прилагане на продукта.
Не повдигайте рамките по време на прилагане и за около една седмица след последното третиране.
За да се установи нивото на заразяване с акари вароа в кошера, трябва да се наблюдава смъртността на акарите: трябва да се записва изпадането на акарите на дъното преди първото третиране и до 6 дни след всяко третиране.
Всички колонии, разположени на едно и също място, трябва да бъдат третирани едновременно, за да се намали рискът от повторно заразяване.

Карентни срокове: Мед: нула дни.

Напишете отзивЗабележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като текст!

Лош           Добър